نگاهی به عملکرد دو ساله کنسول پلی استیشن 5
عملکرد دو ساله پلی استیشن 5 در بازار چطور بوده است؟ پس از گذشت این مدت، آیا PS5 ارزش خرید دارد؟
دو سال پیش و در 12 نوامبر 2022، کنسول نسل نهمی پلی استیشن با نام PS5 عرضه شد. زمانی که دغدغه مردم دنیا به مبارزه با ویروس کرونا و به طبع آن، خانه نشینی خلاصه میشد؛ PS5 آمد تا این خانه نشینی را برایشان قابل تحمل تر کند. اگرچه در ابتدای راه، عنوان شاخصی به همراه این کنسول عرضه نشد؛ اما در سالی که گذشت (یعنی دومین سال عرضه کنسول) بازی های انحصاری جذابی عرضه شدند تا ویترین پلی استیشن 5 خالی نباشد. ماه گذشته، بازی God of War Ragnarok آخرین عنوان انحصاری برتر سال 2022 پلی استیشن بود. عنوانی که شاید از لحاظ گرافیکی هنوز هم تعریف کننده تغییر نسل نباشد، اما مسلما از لحاظ فنی و ابعاد یک بازی گامی رو به جلو برای پلی استیشن است.
سونی در سال 2022 نشان داد حتی اگر معضلی بزرگ گریبان گیر این شرکت و مردم جهان باشد (مشکلات کرونا و کمبود قطعات جهت تولید کنسول و همچنین ساخت بازی ها هرگز یادمان نمی رود)، باز هم به وعده های خود پایبند خواهد ماند. حالا و با توجه به عرضه هایی که از این شرکت در سال 2022 دیدیم، می توان به آیندهی پلی استیشن 5 امیدوار بود.
بله، سونی به دنبال این است که راه اندازی پر حرف و حدیث PS5 را فراموش کنید. البته که رسیدن به این هدف مشقت های فراوانی خواهد داشت. کمبود کنسول علیرغم وعده های قبلی، وجود کلاهبردارانی که کنسول را در بازار سیاه با قیمت های نجومی به فروش می رساندند و تأخیرهای فراوان برای عناوین مهم بازی؛ چیزی نیست که به این راحتی فراموش شود.
لازم است بدانید که مشکلات عرضه همچنان باقیست. کمبود تراشه به عنوان مقصر اصلی این موضوع عنوان شده، اگرچه کمبود نیروی کار و لجستیک همچنان بر موجودی و تولید قطعات تأثیر می گذارد. با این اوصاف، سونی انتظار دارد در سال آینده تولید خود را به میزان قابل توجهی افزایش دهد و جاه طلبی بالایی برای عرضه و فروش 30 میلیون کنسول از هم اکنون تا سال 2024 دارد.
فروش پلی استیشن 5 و لوازم جانبی آن پس از گذشت دو سال
علیرغم کمبود کنسول، گیمرها همچنان در حال دستیابی به کنسول هستند. گرچه در کشورمان روزانه این کنسول گران تر و از سبد خرید خیلی ها خارج می شود، اما در آن ور مرزها به این گونه نیست و کم کم قیمت و موجودی کنسول به شرایط نرمال نزدیک می شود. طبق آمار رسمی سونی، تا ژوئن 2022، 21.4 میلیون کنسول فروخته شده بود. سپس 3.3 میلیون دستگاه دیگر در سه ماهه دوم سال مالی 2022 فروخته شده که تعداد کل فروش PS5 را به 25 میلیون دستگاه می رساند. نقطه اوج فروش این کنسول در سال گذشته و در ایالات متحده رخ داد که رقمی با نرخ تقریبی 1000 واحد در دقیقه را شامل می شد.
در تابستان امسال، سونی به تقاضای بیسابقهای در بازارهای نوظهور اشاره کرد که بطور مثال، بیشترین تقاضا برای PS5 در چین مشاهده شد. درآمدهای بی سابقه، فروش خالص رکورد و اوج درآمد عملیاتی، تصویری زیبا را برای سهامداران سونی ترسیم می کند. در ایران عزیزمان هم با توجه به وفور دستگاه، اگر قیمت هم با خریداران یاری کند شاهد فروش چشم گیر این کنسول خواهیم بود. قیمتی که حالا و با توجه به افزایش قیمت ناگهانی آن در جهان، بدتر هم شده است. اگر یادتان نیست باید عرض کنم که این کنسول حالا 550 یورو قیمت دارد و چند ماه پیش بود که سونی قیمت پلی استیشن 5 را افزایش داد.
اقدامات جدید و متفاوت سونی برای فروش سخت افزار
همچنین در سالی که گذشت شاهد عرضه لوازم جانبی فوق العاده ای از طرف سونی برای این کنسول بودیم. اتفاقی که عموماً و طبق روال هر نسل، انجام نمیشد. اتفاقی که با عرضهی دوال سنس اج (DualSense Edge) حالا حرفه ای تر شده و سال آینده را برای سونی پرقدرت تر خواهد کرد. زیرا PS VR2 هم اوایل سال آینده با قیمتی مشابه به PS5 (البته نسخه دیسک خور) عرضه می شود.
در نهایت با توجه به لوازم جانبی منتشر شده سال های آینده برای PS5 کماکان با موفقیت همراه خواهد بود. بدین ترتیب سونی پلی استیشن در گام پنجم هم بازار را همچنان در دست خود خواهد داشت و انتظار شکست این کنسول در این برهه حتی به یک درصد هم نمی رسد. اگر این تحلیل در ابتدای مقاله شما را کمی متعجب کرده، حق دارید. زیرا به دلایل دیگری که در ادامه اشاره خواهم کرد واقف نیستید!
بهعنوان یک شرکت متمرکز بر سختافزار، تعجبی ندارد که سونی رویکرد سختافزار محوری را برای پلیاستیشن 5 در پیش گرفته است. برخلاف کنسول رقیب یعنی ایکس باکس، اگر بخواهید یک بازی را در زمان عرضه تجربه کنید، به یک دستگاه پلی استیشن (و طی دو سال گذشته در برخی موارد فقط پلی استیشن 5) نیاز دارید. گرچه در سالی که گذشت (و همچنین سال قبل تر آن) پورت های رایانههای شخصی از عناوین انحصاری این پلتفرم با سرعت بیشتری عرضه شده اند؛ اما مسلماً (و طبق تأیید چندین و چندباره شرکت) هرگز عرضه همزمان این بازی ها را بر روی لااقل پی سی شاهد نخواهیم بود. این موضوع بدان معنی است که سونی به بازارهای دیگر هم علاقه مند است، اما هرگز راضی به انتقال جامعه گیمری خود به آن بازار و پلتفرم جانبی نخواهد شد.
عملکرد دو ساله پلی استیشن 5 در ارائه محتوا
البته که سخت افزار بدون یک کتابخانه مناسب از بازی ها ارزش یک ریال را هم ندارد. سونی در طی چندین نسل تجربه خود، این موضوع را با تمام وجود درک کرده و خریداران کنسول هایش را تنها نمی گذارد (البته اگر PS Vita را به حساب نیاوریم). سال 2022 در مقایسه با سال 2021، سالی پربارتر از این حیث برای PS5 بود. گرچه در 2021 هم شاهد عرضه بازیهایی نظیر Ratchet And Clank Rift Apart، Returnal و البته Deathloop برای این کنسول بودیم. اما هنوز هم طرفداران از عدم عرضه یک انحصاری قدرتمند (در سطح پلتفرم پلی استیشن) گله مند بودند.
برخی از بازی های عرضه شده در سال دوم از عمر PS5
این شکایت طرفداران با شکوه بصری بازی Horizon Forbidden West در ابتدای سال به زیابیی پاسخ داده شد. عرضه این بازی با زیبایی محصور کننده در رزولیشن 4K و بصورت 60 فریم بر ثانیه، نشان داد چرا سونی عرضه بد کنسول خود را تحمل می کند.
پس از آن نوبت به شبیهسازی رانندگی اسطوره ای کنسول های پلی استیشن یعنی Gran Turismo 7 رسید. طراحی واقع گرایانه ماشین های پرجزئیات، جلوه آب و هوای متغیر و مسابقات کلاسیک این بازی، نسل جدید را به بهشت علاقهمندان به خودرو تبدیل کرد.
بعد از این دو و در تابستان بازسازی غافلگیر کننده از The Last of Us Part I فرا رسید. عنوانی که گرچه با قیمتی گزاف به فروش رفت، اما توانست بازهم گواهی بر قدرت نسل حاضر باشد. از حق نگذریم، سفر دوباره در ایالات متحده ی زامبی زده با نورپردازی طبیعی و بافت های بسیار باکیفیت، تجربه ای واقعی تر را به همراه داشت.
دو بازی جذاب پلی استیشن 5 در سال 2022
اما دو سوپرایز سونی در سال 2022 به دو عنوانی بر میگردد که هرکدام به نوعی، طرفداران را شگفت زده کردند. اولین مورد به بازی Stray باز می گردد. اثری که در زمان معرفی، خیلی ها به چشم یک بازی تفننی به آن نگاه می کردند، تبدیل به یکی از بهترین تجربه های سال 2022 در دنیای بازی شد. گرچه بازی Stray برای رایانه شخصی نیز منتشر شد (و توسط استودیو های فرست پارتی سونی هم ساخته نشده بود) اما سونی با عرضه انحصاری کنسولی این بازی نشان داد که هرگز نگاهش را از روی بازی های خلاقانه بر نمی دارد. همانطور که عرضه پرقدرت عناوین بزرگ خود را هم فراموش نخواهد کرد. اتفاقی همانند سوپرایز دومش در سال 2022!
اگر بخواهیم پس از گذشت دو سال به شاخص ترین عنوان کنسول جدید سونی اشاره کنیم، بدون شک نام بازی God of War Ragnarok بر زبانمان جاری می شود. گاد آف وار رگناروک یک نیروگاه فنی، بصری و سینمایی است. این بازی با عرضه خود هم مرزهای جدیدی برای نسل حاضر تعریف کرد و هم توانست انواع و اقسام رکودهای کنسول سونی همانند بیشترین فروش در زمان عرضه یک بازی انحصاری را بشکند. شش حالت گرافیکی مختلف از این بازی بر روی PS5 در دسترس قرار دارد که از نظر شخص من، حالت عملکرد 1440p با سرعت 60 فریم بر ثانیه باز که تا 90 فریم در ثانیه اجرا میشود، عملاً برای نمایش قدرت بالای کنسول ارائه شده است.
وضعیت بازی های انحصاری پلی استیشن 5 در سال 2023
به نظر نمیرسد سال 2023 شاهد افول تعداد و کیفیت بازی های انحصاری پلی استیشن باشیم. بازی Marvel’s Spider-Man 2 و دو بازی بزرگ از مجموعه فاینال فانتزی همین حالا برای عرضه در سال جدید میلادی تأیید شده اند. بازی های ترد پارتی (و البته انحصاری زمانی) دیگری هم وجود دارند که از میان آنها می توان به Silent Hill 2 و Rise of the Ronin استودیو تیم نینجا اشاره کرد. تمام شواهد نشاندهنده اینست که سال 2023 هم به عنوان سالی خاطره انگیز در تقویم پلی استیشن ثبت خواهد شد.
عملکرد دو ساله پلی استیشن 5 در سود آوری و فروش
عملکرد دو ساله پلی استیشن 5 در سود آوری و میزان فروش بازی ها هم خیره کننده بوده است. از زمان عرضه PS5، سونی شاهد افزایش فروش دیجیتالی بوده، به طوری که 63 درصد از بازی های خریداری شده پلی استیشن در سال گذشته از ویترین فروشگاه های دیجیتال خریداری شده اند. تعداد دقیق بازیهای فروختهشده تقریباً نزدیک به 60 میلیون بازی است. این میزان از فروش منجر به با افزایش 10 درصدی درآمد بخش بازی سونی شده اند.
سودآوری در فروش بازی ها به حدی است که، سرویس پلی استیشن پلاس (با بیش از 40 میلیون مشترک) که اخیراً هم بازسازی شده، تا حدودی یک گام رو به عقب محسوب می شود. زیرا این سرویس علیرغم فروش چشمگیر، نسبت به سال گذشته 2 میلیون از مشترکین خود را از دست داده است. گرچه قیمت سطح اکسترا نسبت به محتوای ارائه شده بسیار ارزشمند می باشد؛ اما صادقانه بگویم، عضویت سطح پرمیوم این سرویس هنوز به وعده های خود عمل نکرده است. درآمد پلی استیشن پلاس با یک حساب ساده و در کمترین حالت (خرید سطح پایین آنهم با اشتراک یک ساله) ماهانه 200 میلیون دلار برای سونی سودآوری دارد.
نتیجه گیری …
سونی به وعده خود عمل کرد. گرچه برخلاف ایران در اکثر کشورها با کمبود موجودی روبرو هستیم، اما در عوض در فروش نرم افزاری و ارائه محتوای جذاب، پلی استیشن همجنان می درخشد. پشتیبانی دو ساله از کنسول نسل هشتم کمک شایانی به سوددهی پلی استیشن برای سونی داشته است و طبق وعده جیم رایان، با افزایش موجودی PS5، تعداد کنسول های فروش رفته هر روز با سرعت بیشتری به سمت ثبت یک رکورد می رود.
برنامه سونی در عرضه سخت افزار جدید هم ظاهرا بدون مشکل پیگیری می شود. همانطور که کمتر از دو ماه دیگر شاهد هدست واقعیت مجازی PS VR2 خواهیم بود و دوال سنس اج هم هدیه جذابی برای گیمرهای حرفه ای تلقی می شود. بدین ترتیب گرچه پلی استیشن دو سال جذاب را پشت سر گذاشته، اما هنوز جذابیت های زیادی برایمان باقی است.
منبع: Gamingbolt